Stringhyllan - en klassiker

Stringhyllan har blivit en symbol för innovativ, modern svensk design!

Sommaren 2006 avled arkitekten och designern Nils Erik Strinning, 88 år gammal. Tillsammans med sin hustru, arkitekten Kajsa Strinning, skapade han Stringhyllan som blev 1950-talets mesta bokhylla. Det var en konstruktion som bestod av plastöverdragna ståltrådsgavlar, på vilka de fanerade hyllplanen vilade. Idén med den plastade ståltråden kom Nisse Strinning på för en helt annan produkt, diskstället Elfa, som han uppfann efter att ha retat sig på de ohygieniska träställen.

Tävling

När Bonniers folkbibliotek och dåvarande Svensk slöjdförening utlyste en tävling 1949, där de sökte en monterings- och utbyggbar bokhylla, vann paret Strinning första pris med sin hylla String.

Efter att ha förevisats på Helsingborgsutställningen 1955, H 55, blev hyllan tillsammans med bland annat Tetrapaks nya trekantiga mjölkförpackningar, en symbol för innovativ, modern svensk design. Den kom att bli en enorm försäljningssuccé långt in på 1960-talet. Idag förekommer en nyproduktion av denna klassiker.

Stringhyllan(Nbm 22080) på bilden ovan, i Norrbottens museums ägo sedan 2005, hängde tidigare i en lägenhet i centrala Luleå. Ståltrådsgavlarna är överdragna av svart plast och hyllplanen är av fanerad teak.

 

Anja Wrede
Antikvarie, Norrbottens museum
(publicerad 2007)