Minerva - Sverigefinska folkhögskolan, Haparanda

Att placera ett modernt hus i en äldre miljö kan ofta vara en svår utmaning. Men Minerva är ett bra exempel på en modern byggnad i en äldre miljö där det nya inslaget inte sticker ut alltför mycket, utan smälter samman med omgivningen.

I mars 2002 reste personalen på Sverigefinska folkhögskolan till Krakow på studieresa. Där beslutades att något måste göras åt matsalen Minerva. Den hade stått tråkig och ful så länge att nu var det nog. Rektor Eivor Olofsson ringde direkt från Arlanda till arkitekten Mats Jakobsson, och sa att de var i behov av en futuristisk restaurang.

Eivor sa att de ville ha något;
"Futuristiskt, nytt, annorlunda allt annat, något helt galet och modernt."

Mats Jakobsson tolkade hennes futurism som ett uttryck för framåtanda och förändring – inte att matsalen skulle byggas helt i futurismens arkitektoniska vokabulär. Han fick också fria händer att möblera hela Minerva.

Byggnaden

Minerva stod klar hösten 2003. Arkitekturen är modernistisk med en futuristiskt inspirerad restaurang. Fasaden är fri från ornament, och istället för utsmyckningar vinklar sig byggnaden i olika riktningar. Byggnaden öppnar sig mot innergården via stora glasytor, medan den sluter sig mer på baksidan. Den tar in närmiljön på ett ypperligt sätt genom glasets reflekterande egenskaper.

Materialvalet gör att byggnaden ändrar skepnad beroende på ljus och årstid. Spelet mellan dagsljuset och det artificiella ljuset i byggnaden, tillsammans med alla reflexer som uppstår, skapas en spännande atmosfär. På övre plan finns rum för konstnärsutbildning, föreläsningar, möten och kontor.

Här finns också en samlingspunkt som kallas för Karamellcaféet, med stolar som gör skäl för namnet och ett glasgolv som ger känslan av att gå på tunn is.

Interiören är modernistisk och avskalad utan färger och ornament. Funktionella detaljer som stomme, trapp, dörrar och golv fungerar istället som dekorativa inslag. Toaletterna är spektakulära och oväntade i en offentlig miljö. Minerva tar också in närmiljön på ett ypperligt sätt. Särskilt på övervåningen får man en utomhuskänsla inomhus.

Den spektakulära restaurangen på bottenvåningen är placerad i ett avlångt rum med en rundad form som ger känslan av att man befinner sig i en tunnel. Längst in finns en uppseendeväckande lexanvägg som byter färg genom datorstyrd RGB-belysning.

Olika ljussättningar skapar möjligheter för förändring i Minervas uttryck. Designtanken genomsyrar Minerva – från tvålbehållarna på toaletterna till salt- och pepparströarna på restaurangborden. I formspråk, arkitektur, färger och material skiljer sig Minerva från grannhusen runtomkring. Byggnaden spelar emot det gamla, men bjuder samtidigt in gårdsmiljön i byggnaden istället för tvärtom.


Läs mer:


Modern arkitektur i Norrbotten

Norrbottens museum genomför ett projekt "Modern arkitektur i Norrbotten" där avsikten är att belysa den bebyggelse som uppförts i länet under perioden 1950-2000. Gemensamt för de byggnader som dokumenteras är att de är arkitektoriskt intressanta och tillsammans speglar spännvidden av Norrbottens byggda kulturav.

 


Tillbaka till kulturhistoriska byggnader i Haparanda >

Tillbaka till flera kulturhistoriska byggnader i Norrbotten >